Industrieweg 11c2 - Maartensdijk
06-36209184 / 06-52473591
DEN HARTOG MAARTENSDIJK
LASSEN - CONSTRUCTIE - SCHADEHERSTEL

LAS-, CONSTRUCTIEWERKZAAMHEDEN OF SCHADE?
Dan bent u bij ons aan het juiste adres.


Wat doen wij?
Wat kunnen wij voor u betekenen?


LAS- EN CONSTRUCTIEWERKZAAMHEDEN & SCHADEHERSTEL VOOR DIVERSE SECTOREN, ZOALS:

 • BOUW
 • TRANSPORT
 • LAND- EN TUINBOUW
 • WEG- EN WATERBOUW
 • INDUSTRIE
 • GRONDVERZET

Ingewikkelde constructies? Wij gaan de uitdaging aan.

Voor een specificatie van onze werkzaamheden verwijzen wij u graag naar de pagina's Lassen & Constructie en Schadeherstel.

OVER ONS


Sinds januari 2007 werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Ons bedrijf denkt graag met u mee teneinde een stevige, soliede constructie voor u te realiseren!

Wij beschikken over de benodigde certificeringsdocumenten.

Gaat u voor kwaliteit en betrouw-baarheid dan bent u bij ons aan het goede adres.

Graag tot ziens!
 
Johan A.T. den Hartog
Oprichter van
DEN HARTOG LAS EN CONSTRUCTIE


RVS

RVS wordt in het dagelijks taalgebruik wel RoestVrij Staal genoemd. Dit is niet helemaal juist omdat RVS zeker kan roesten. De term RoestVast Staal past beter omdat RVS een oxidehuid bevat die het beschermd tegen roesten. Deze oxide laag ontstaat wanneer Chroom in aanraking komt met zuurstof. Wanneer deze oxidehuid wordt aangetast kan er wel degelijk roest op treden. RVS is alleen roestvast wanneer de oxidehuid geheel afsluitend is en niet is aangetast.

Roestvast staal is een legering. De legering van RVS bestaat uit ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Er mag maximaal 1,2 procent koolstof in de legering aanwezig zijn en de legering moet minimaal uit 11 tot 12 procent chroom bestaan om van RVS te kunnen spreken.

Verschillende soorten RVS
Er zijn verschillende soorten RVS op de markt te vinden. Dit heeft te maken met de samenstelling van de legering die RVS vormt. Er worden verschillende groepen onderscheiden. Deze groepen zijn ingedeeld op basis van hun structuur bij kamertemperatuur.

Martensitisch.†Dit is een soort RVS waarin veel koolstof aanwezig is. De koolstof zorgt er voor dat Martensitisch RVS zeer hard is. Daardoor is het geschikt voor messen en apparatuur waarmee gesneden kan worden. Deze RVS-soort bevat echter weinig chroom, dit in combinatie met een relatief hoog koolstofpercentage maakt dat de corrosieweerstand van Martensitisch RVS relatief laag is.

Ferritisch.†Deze RVS soort wordt veel gebruikt in gebieden waarbij de inwerking van chemicaliŽn gering is. Een voorbeeld hiervan is gebruik in huis. De reden hiervoor ligt in de beperkte roestwerendheid van deze RVS soort. Ferritisch RVS heeft een normaal koolstofgehalte en bevat verhoudingsgewijs veel chroom.

Austenitisch.†Dit is een RVS soort die veel wordt gebruikt in de bouw van apparaten. Dit komt doordat Austenitisch RVS goed gelast kan worden. Deze RVS soort bevat verhoudingsgewijs veel chroom en nikkel.

Duplex.†Dit is een dure RVS soort die moeilijk bewerkbaar is. Duplex is zeer goed bestand tegen roest maar wordt vanwege het feit dat het moeilijk te bewerken is alleen gebruikt in situaties waarin zeer hoge eisen worden gesteld aan de roestvastheid bijvoorbeeld in de (petro-) chemische industrie.

De eerste drie genoemde RVS soorten komen het meeste voor. Duplex komt minder voor. Duplex wordt ook wel in een speciale RVS categorie ingedeeld samen met RVS soorten die precipitatiehardend zijn of superlegeringen. Roestvaststaalsoorten worden vaak in nummers aangeduid. RVS-304 komt veel voor. Deze bevat een legering van 74% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel. Ook RVS-316 is veel op de markt te vinden. Deze bevat 71% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel en 3% molybdeen. RVS-304 en RVS-3156 vallen beide onder de austenitische RVS soorten.

RVS† bewerken
Roestvaststaal bevat een oxidehuid die ontstaat door het contact tussen het chroombestandsdeel en zuurstof. De oxidehuid moet onaangetast blijven om het RVS tegen roesten te beschermen. Daarom mogen bij RVS bewerking geen gereedschappen worden gebruikt die ijzer bevatten. Ook nonferro gereedschappen die in contact zijn geweest met ijzer of ferrometalen mogen niet gebruikt worden voor de bewerking van RVS. Veel bedrijven in de werktuigbouwkunde zijn zich goed bewust van de gevolgen wanneer deze regel wordt overtreden. Daarom wordt RVS apart gehouden van staal en zijn er vaak speciale RVS afdelingen met gereedschappen dat alleen op die afdeling mogen worden gebruikt.


Aluminium

Aluminium is licht en sterk materiaal waardoor het erg geschikt is voor veel toepassingen.

Aluminium is, na zuurstof en silicium, het meest voorkomende element op aarde. Het komt niet als zuiver element voor maar als een verbinding met andere elementen. De meest voorkomende verbinding is aluinaarde; dit komt voor in bauxiet.

Waarom aluminium?
Aluminium wordt vaak vergeleken met staal.
Er zitten echter grote verschillen tussen beide materialen:
 • Staal is sterker dan aluminium
 • Staal is stijver dan aluminium
 • Staal is zwaarder dan aluminium
 • Staal roest sneller dan aluminium
 • Staal is goedkoper dan aluminium

Hoe wordt aluminium gemaakt?
Het productieproces verloopt in een aantal stappen. Eerst wordt uit bauxiet aluinaarde gemaakt. Dit gebeurt door de bauxiet op te lossen in natronloog. De aluinaarde wordt vervolgens in een bad met kryoliet (fluoridezout) bij een temperatuur van 950†0C met behulp van elektriciteit omgezet in zuiver aluminium.
Dit aluminium wordt in verschillende vormen gegoten: broodjes, walsblokken en palen. De broodjes zijn bedoeld als grondstof voor aluminium gieterijen, de walsblokken worden uitgewalst tot plaat, band en folie en de palen worden geŽxtrudeerd tot staven en profielen.

Bij de productie wordt voortdurend geÔnvesteerd in milieubeschermende maatregelen: terugwinning van energie en schadelijke afvalstoffen.


Staal

Staal is ijzer met een toevoeging van 0,1 tot 1,7 procent koolstof. Het is daardoor een legering tussen IJzer (Fe) en koolstof (C). Staal kan ook andere elementen bevatten maar het hoofdbestandsdeel blijft ijzer. De reden waarom soms andere elementen worden toe gevoegd heeft te maken met het toepassingsgebied van het materiaal. Door middel van legeringen kan de kwaliteit van staal worden beÔnvloed. Ook thermische behandelingen kunnen er voor zorgen dat de eigenschappen van staal worden beÔnvloed. Door middel van thermisch Ďhardení kan de slijtvastheid en daarmee de hardheid van een legering worden verbeterd. Dit is een proces waarbij staal (of ander metaal of legering) eerst wordt verhit en vervolgens wordt afgekoeld (temperen). Door middel van deze behandelingen kunnen de mechanische eigenschappen van staal worden aangepast aan de eisen die aan het product, dat er mee vervaardigd moet worden, zijn gesteld. De eigenschappen die staal heeft zijn goed op het gebied van sterkte, taaiheid en smeedbaarheid.

Den Hartog - Las en Constructie Bedrijf
© Copyright 2007-2022
KvK 30227553

Privacyverklaring
Contact
Login
Deze website is gerealiseerd door Romilan ICT